Kos deg med norske oster i vinter!
Hygge er noe vi nordmenn er ekstra glad i om vinteren og nærmeste synonym til hygge er vel ost?
(bilder fra Stavanger Ysteri)
I denne artikkelen anbefaler vi deg et utvalg av norske oster og gir deg tips på tilbehør du kan lage selv.
Bli bedre kjent med de to ysteriene vi bruker i egene artikler:
(bilde fra Stavanger Ysteri)
Lær deg å lage digg tilbehør til ost som holder lenge
Under deler vi to oppskrifter på ostetilbehør som vi ofte bruker i vår catering.
Vårt sprøe fruktbrød er veldig populært, her får du oppskriften. Vårt tips er å bruke tørt brød, da blir resultatet best. Dette er en flott mulighet for å spise opp alt brødet!
Sprøtt fruktbrød
Vår aprikospuré
Vi hjelper deg med ost
På vårt ostefat som du kan bestille som ekstrarett og standard på stor nordisk smaksmeny finner du to norske oster, skiver av husets sprø og lettsaltet fruktbrød, honningstekte nøtter og vårt solbærsyltetøy.
Dette er ostene vi bruker på vårt ostefat:
Fønix fra Stavanger Ysteri - Økologisk blåmuggost med kvalitetstempelet gull fra VM 2023.
Skjenald fra Orkladal Ysteri i Sør Trøndelag - myk kittost laget på lokal melk fra tre gårder.
(bilder fra Stavanger Ysteri)
I tilegg kan vi få tak i mange andre oster til ditt ostefat på forespørsel, under kan du se noen av våre norske favorittoster som vi kan tilby og anbefale til deg. Disse kan også kjøpes i butikken.
Ulike ostetyper
Hva er egentlig en rødkittost og hva er forskjellen på en brie og chevre?
Under får du en rask innføring i noen av de ulike ostetypene som finnes.
Hvitmuggost – oster som er dekket av et belegg av hvitmugg, mild smak og myk konsistens.
De mest kjente:
Camembert
Brie
Vår anbefalte norske hvitmuggost
Åskeladd fra Grindal Ysteri
Blåmuggost - fyldig smak som varier fra mild til skarp. Konsistensen varierer fra myk og kremet til fast og nærmest tørr.
Vår anbefalte norske blåmuggost
Fønix fra Stavanger ysteri
Rødkittost (kittost) – Som oftest oransje overflate, kraftig lukt og myk konsistens.
Den rødaktige fargen kommer fra bakterien Brevibacterium linens, som sammen med gjær og melkesopp vokser på overflaten.
De mest kjente:
Tallegio
Langres
Mont D´Or
Vår anbefalte norske rødkittost
Skjenald fra Orkladal Ysteri
Chevre – er oster laget av kun geitemelk. Det finnes derfor chevre som også er hvittmuggost og fastost.
Vår anbefalte norske chevre
Kubbeost Geit fra Rueslåtten Ysteri
Fastoster er en gruppe oster med stor variasjon som lages av melk fra ku, geit, sau og bøffel. Ofte lang modning og holdbarhet.
De mest kjente:
Parmesan
Gruyere
Alpeost
Vår anbefalte norske fastost
Høvding Sverre XXO fra Orkladal Ysteri
Andre ostetyper er smelteoster og ferskoster. Disse får vi komme tilbake til i en annen artikel.
Kilder:
Comments